Je wilt een slijpschijf kopen, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Hoe kies ik nu de juiste slijpschijf?


Het aanbod in slijpschijven is enorm en lijkt enkel te groeien. De meeste fabrikanten hebben slijpschijven op de markt gebracht voor verschillende toepassingen en in verschillende diameters en diktes.

Echter is per toepassing ook nog een groot aanbod in sterke en uithoudingsvermogen van de slijpschijf uitgedrukt in uiteenlopende gradaties.


Als voorbeeld wordt de slijpschijf staal van Rhodius genomen, namelijk de Rhodius staal/RVS alphaline welke in drie verschillende gradaties verkrijgbaar is.

Is de Rhodius alphaline de juiste slijpschijf voor mijn karwei, en is de aangegeven gradatie toereikend voor hetgeen waar ik de slijpschijf voor gebruik?


Wanneer je opzoek gaat naar nieuwe slijpschijven sta je voor het maken van enkele keuzes.

Welke keuzes zijn dit, en waar moet ik rekening mee houden? Je leest het hieronder.Bij het kopen van slijpschijven dienen 4 belangrijk eigenschappen van de slijpschijf en de leverancier te worden overwogen:


Hieronder zijn de vier belangrijkste punten opgesomd:


 • Standtijd

Bij het overwegen om over te stappen op een ander merk voor verspanend gereedschap is het eerste dat overwogen dient te worden de standtijd:

De standtijd van het product bepaald hoe lang en hoe snel de slijpschijf de gewenste bewerking kan uitvoeren.


Wat is de standtijd van een slijpschijf of lamellenschijf?


Wanneer je als bedrijf een merk of type slijpschijf wilt kopen is het belangrijk dat de standtijd van de slijpschijf of lamellenschijf in proportie staat tot het uurloon van de werknemer. Dit is met name belangrijk wanneer je een relatief goedkope slijpschijf overweegt met een korte standtijd. 

Bij een korte standtijd van het product moet je rekening houden met een lagere bezettingsgraad van het bewerkingsproces. Met andere woorden: Je bent vaker en dus een groter deel van de totale tijd tijdens het bewerkingsproces bezig met het verwisselen van slijpschijven.


Het resultaat van een slijpschijf of lamellenschijf is in de meeste gevallen afhankelijk van de persoon die met het product werkt. Het resultaat is bij de vergelijkbare producten in grote lijn hetzelfde. 

Dat wil zeggen dat er in eerste instantie beter gefocust kan worden op de standtijd, de kwaliteit van het product volgt daaruit automatisch.

Dit vereist een korte toelichting: Wanneer een product een lange standtijd heeft, zijn de ingrediënten van het product vaak van betere proportie (in de juiste verhoudingen gemengd) en daarom beter voor een bepaalde toepassing. Een goedkope schijf heeft vaak een niet 100% de juiste samenstelling voor de toepassing waarvoor gezegd wordt waar deze voor gemaakt is, en daardoor een korte standtijd heeft. 

Bij goedkopere slijpschijven is het daarnaast ook zeer belangrijk om te letten op de breekbaarheid van de slijpschijf. Dit kan snel getest worden door de slijpschijf lichtjes te buigen. Als de ring al snel losscheurt van de buitenschijf betekent dit dat er tijdens het slijpproces gevaarlijke omstandigheden kunnen ontstaan omdat de slijpschijf snel kan breken.


Top tip:

Probeer ten alle tijden of de binnendiameter van de slijpschijf niet te nauw is. Bij de goedkopere merken blijkt de binnendiameter vaak te klein te zijn. Hierdoor hoor je bij het monteren van de slijpschijf al een krakend geluid wanneer de sluitmoer van de haakse slijper wordt bevestigd. Dit betekent dat de binnenring de vezel structuur van de slijpschijf beschadigd, waardoor deze tijdens het slijpen kan breken waarna de stukken in het rond vliegen.

Ook wanneer de slijpschijf op is, en gedemonteerd wordt blijkt de slijpschijf lastig van de haakse slijper te demonteren te zijn. Dit resulteert weer in een langere wisselduur, wat een negatieve procentuele bijwerking heeft op de standtijd van de slijpschijf. • Dikte van de slijpschijf
 • Topepassing: Staal, RVS of 2-in-1 allround
 • Prijs
 • Merk
  • SLIJPR
  • Rhodius
  • Pferd
  • Sonnenflex
 • Crediteur (assortiment omvang)
 • Vraag om samples

Bij slijpschijfkopen.nl sturen we met alle plezier samples toe. Je betaalt dan alleen de verzendkosten.

Indien je samples willt bestellen, kun je een mailtje sturen naar info@slijpschijfkopen.nl